User login

Navigation

Global IMC Network

Η Παφίτισσα του Βορρά και ο Υπουργός Υγείας

Η Ν. κατάγεται από την Αρχιμανδρίτα της Πάφου. Όταν εκδηλώθηκαν οι συγκρούσεις του 64 έχασε το σπίτι της και εξαναγκάστηκε στην προσφυγιά. Έζησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, είχε ήδη γίνει η εισβολή και βρήκε την μοιρασμένη της οικογένεια στα κατεχόμενα. Όπως πολλοί ΤΚύπριοι, η Ν. παραμένει δεμένη με τις καταβολές της στην Πάφο και με τα μέρη που δεν ελέγχει ο στρατός κατοχής. Το ίδιο και τα νεώτερα μέλη της οικογένειας της, διατηρούν αυτούς τους δεσμούς ζωντανούς και έκτισαν και εκείνοι καινούργιους με δικές τους φιλίες και νέες κοινές πορείες με ΕΚύπριους.

Πρόσφατα η Ν. αρρώστησε πολύ άσχημα. Αναγκάστηκε να πάει στο εξωτερικό για εγχειρήσεις και εξετάσεις. Διαγνώστηκε με καρκίνο. Οι γιατροί το πάλεψαν μα έφτασαν σε σημείο πέραν του οποίου δεν μπορούν να βοηθήσουν. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε απότομα γύρω στα Χριστούγεννα, και άρχισε να υποφέρει πάρα πολύ. Εμφανίστηκε μεγάλη ανάγκη για ανακουφιστική φροντίδα. Έτσι τον Απρίλιο, με την βοήθεια της οικογένειας της απευθύνθηκε στον Υπουργό Υγείας κο Κωνσταντίνο Ιωάννου με αίτηση για άδεια Ιατρικής χρήσης της Κάνναβης, και με συνταγή από τον ΕΚύπριο γιατρό που την βλέπει. Όπως όλοι οι ασθενείς, η Ν. υπέβαλε τα χαρτιά της, τις ιατρικές εκθέσεις, τα πιστοποιητικά της, τη συνταγή της και μπήκε στην αναμονή. 

Ο Υπουργός την αγνόησε.
Άλλες αιτήσεις από ασθενείς έχουν υποβληθεί και εγκριθεί από τον Υπουργό, ενώ εκείνη της Ν. κάθεται στο γραφείο του και μαζεύει σκόνη.

Εν τω μεταξύ η Ν. αρρώστησε ακόμα πιο βαριά. Αναγκάστηκε να μπεί στο νοσοκομείο. Δεν μπορούσε να φάει από το στόμα. Διασωληνώθηκε, καλωδιώθηκε και μπήκε σε εντατική φροντίδα.

Ο Υπουργός συνεχίζει να αγνοεί την αίτηση της και να μην απαντά.

Μουρμουρητά που διαρρέουν από το γραφείο του κου Υπουργούν παραπέμπουν στο ότι "δεν άρεσε" η ταυτότητα της Ν. γιατί τάχα είναι παλιά.

Κύριε Υπουργέ,
Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι το νόμιμο και το ηθικό είναι να εγκρίνετε την αίτηση της Ν. αμέσως. Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να σώσουμε τη ζωή της, αλλά ξέρουμε ότι όπως όλοι οι κύπριοι πολίτες έχει το δικαίωμα στην ζωή, και το δικαίωμα στην ιατρική φροντίδα που αυτή τη στιγμή εσείς της την στερείτε. Γιατί; Πως μπορεί να δικαιολογηθεί τόση αναισθησία;

Κύριε Υπουργέ,
Οι νόμοι σας δίνουν το δικαίωμα να εγκρίνετε Κάνναβη για Ιατρική χρήση για τον οποιονδήποτε και χωρίς να χρειάζεται να λογοδοτήσετε σε κανένα θεσμό για αυτές τις εγκρίσεις. Ούτε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ούτε στον Πρόεδρο, ούτε στη Βουλή, ούτε στο Διαστήριο. Αυτή η εξουσία και δύναμη βρίσκεται μόνο στο χέρι σας και κρέμεται από μια υπογραφή. Σας παρακαλούμε βάλτε αυτή την υπογραφή και δώστε τέλος σε αυτή την τραγική φάρσα πόνου και προκατάληψης.

Κύριε Υπουργέ,
Δεν έχετε να λογοδοτήσετε σε κανένα για τις εγκρίσεις Ιατρικής Κάνναβης, μα έχετε να λογοδοτήσετε για τις ΜΗ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ. Υπάρχει κάτι που λέγεται Σύνταγμα, και είναι ο ανώτατος νόμος στη χώρα μας. Η άρνηση σας να δώσετε ανακούφιση σε μια ταλαιπωρημένη κυρία 70 ετών που πονεί και υποφέρει:
• αποτελεί παραβίαση του Συνταγματικού Δικαιώματος στην ισότητα (διότι ΕΧΕΤΕ δώσει έγκριση σε άλλα άτομα με παρόμοιες ιατρικές καταστάσεις, αλλά τώρα αρνείστε ίση μεταχείρηση προς την κα Ν.)
• αποτελεί παραβίαση του Συνταγματικού Δικαιώματος στη ζωή - από αυτό το δικαίωμα είναι που απορρέει το δικαίωμα όλων των πολιτών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με ποιά δικαιολογία την αρνείστε για την κα Ν;

Υπάρχουν και άλλες παραβιάσεις μα αυτό δεν είναι νομικό κείμενο. Απευθυνόμαστε στην ανθρωπιά σας, κύριε Υπουργέ.

Σας παρακαλούμε βάλτε κατά μέρος τις προκαταλήψεις και πράξετε το ορθό. Η υπογραφή σας θα σας πάρει μόνο τρία δευτερόλεπτα, μα η ανακούφιση που θα πάρει η ασθενής μας θα διαρκέσει για ολόκληρη την ζωή της.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
Μέλος
Σωματείον Φίλοι της Κάνναβης
https://www.facebook.com/FiloiTisKannabis
~~~~~~~~~~~~~~~~

Πως θα κάμετε την αίτηση σας για Ιατρική Κάνναβη
Η αίτηση είναι απλή, και υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες εδώ:
http://cyprusindymedia.blogspot.com.cy/2016/04/blog-post_3.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AttachmentSize
identity.card_.archimandrita.2.png398.4 KB
identity.card_.archimandrita.3.png351.56 KB
n.b.1.png135.46 KB

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire