User login

Navigation

Global IMC Network

Για την επίθεση ενάντια στο ΑΡΔΗΝ


 

Μας ενοχλεί πολύ η επίθεση τραμπούκων ενάντια στο βιβλιοπωλείο του ΑΡΔΗΝ που ονομάζεται Εναλλακτικές Εκδόσεις, στα Εξάρχεια. Έχουμε υποστεί παρόμοιες επιθέσεις από τους ίδιους νεοταξίτες που μεταμφιεζόμενοι ως "αναρχικοί" και προσποιούμενοι ένα κίβδηλο αντιφασισμό επιβάλλουν δια της βίας το αφήγημα του Δυτικού Ιμπεριαλιστικού πως τάχα "δεν υπάρχουν έθνη", και πως κάθε έκφραση πατριωτισμού είναι "φασισμός".

Αυτές οι επιθέσεις διαχρονικά εναλλάσσονται με επιθέσεις από τις επίσημες αρχές. Πότε με όργανο το κράτος και πότε με όργανο το παρακράτος, οι ντόπιοι νεοταξίτες ντύνονται ένα ¨ερυθρόζ" ψευδοαναρχισμό ή "σοσιαλισμό" και κτυπούν κάθε γνήσια προσπάθεια για κοινωνική αυτο-οργάνωση ενάντια στον αυταρχισμό της παγκοσμιοποίησης.

Η αδιάληπτη υπεράσπιση της Κύπρου από το Άρδην σε εποχές πολύ δύσκολες όταν κάθε μορφή αγνού πατριωτισμού στοχεύεται ως τάχα "φασισμός" είναι σίγουρα ένα από τα εγκλήματα του, ένας από τους λόγους που τιμωρείται από τους νεοταξίτες. Όσοι έχουμε μακροχρόνια παρουσία μες τις προσπάθειες να διατηρηθούν ζωντανοί οι δεσμοί μεταξύ των επαναστατικών πολιτικών τάσεων σε Ελλάδα και Κύπρο γνωρίζουμε πως η συμμετοχή των συντρόφων του ΑΡΔΗΝ στους αγώνες της Κύπρου άρχισε πριν καν ιδρυθεί η ίδια η ομάδα, δηλαδή από την δεκαετία του πενήντα.

Η νέα επίθεση ενάντια στο ΑΡΔΗΝ (έχουν προηγηθεί κι άλλες) φέρει κάποιες ιδιαιτερότητες που αξίζει να σημειωθούν:

1.
Οι τραμπούκοι δημοσίευσαν κείμενο στο οποίο εξηγούν την επίθεση τους, ζωγραφίζοντας αρκετά καθαρά την ιδεολογική τους ταυτότητα και αφετηρία. Εξηγούν ανοικτά τον ρατσιστικό τους ανθελληνισμό, και την ταύτιση τους με τον "διεθνισμό" του διεθνούς παρακράτους που στοχεύει στη κατάλυση κάθε εθνικής αντίστασης, και κάθε Αριστερής λαϊκής αυτο-οργάνωσης. Το δημοσίευσαν εδώ:
■ Εξάρχεια: Ανάληψη ευθύνης για καταδρομική επίθεση στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο του Καραμπελιά
https://athens.indymedia.org/post/1588421

2.
Ο σύντροφος Γιώργος Κυριακού - άτομο με πολύχρονη και αναγνωρισμένη παρουσία μες τον αναρχικό χώρο - δημοσίευσε στις ίδιες σελίδες κείμενο αλληλεγγύης προς το ΑΡΔΗΝ, που λογοκρίθηκε και σβύστηκε από την επιτροπή διαχείρησης της σελίδας, ακόμα ένα τεκμήριο σαφέστατης συνενοχής με τους τραμπούκους.

Στο κείμενο του, ο Γιώργος Κυριακού ονομάζει την επίθεση στο βιβλιοπωλείο ως πράξη λογοκρισίας. Ακριβώς αυτό είναι. Λογοκρισία. Επίθεση ενάντια στον λόγο. Και πόσο γελοίο το ότι οι συνένοχοι των τραμπούκων ΛΟΓΟΚΡΙΝΑΝ αυτή την δήλωση και δεν την επιτρέπουν να δημοσιευτεί!

Αναδημοσιεύουμε το σχόλιο του εδώ:

«"Στο πόδι" λοιπόν ένα σχόλιο

1)Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι λογοκριτική, αυταρχική και ηγεμονική. Επιβάλεται χωρίς να προκαλέσει διάλογο με βάση τα στοιχεία που έχει να αντιτείνει. Ταυτίζει τη Χρυσή Αβγή που είναι μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση με μια δημοκρατική πατριωτική οργάνωση όπως το Άρδην. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της κυρίαρχης ατάκας που έχει αποκτήσει διαστάσεις θεωρίας: όταν κοιμάσαι πατριώτης, ξυπνάς την επαύριον εθνικιστής και την μεθαύριον φασίστας. Βεβαίως αγνοεί την ιστορία εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ που αγωνίστηκαν για μια "ελεύθερη πατρίδα" και "πανανθρώπινη λευτεριά". Δηλαδή το πώς ο πατριωτισμός αυτών των επαναστατών δέθηκε με το διεθνισμό για τον οποίο αγωνίστηκαν. Όσοι έμειναν ακόμα με τα "ιερά" κείμενα του Στίνα βεβαίως αδυνατούν να διακρίνουν το ΕΑΜ από τα τάγματα ασφαλείας ή τις κατοχικές δυνάμεις, όπως άλλωστε έκαναν και τα κείμενα των συμφωνιών Λιβάνου-Καζέρτας υπό την καθοδήγηση των άγγλων και των άκαπνων της εξόριστης φιλομοναρχικής κυβέρνησης.

2)Η συγκεκριμένη ενέργεια αγνοεί τη διάκριση μεταξύ εθνικιστικού επεκτατισμού στην οποία έχει επιδοθεί η Τουρκία ήδη από το 1954 και τον αμυντικό πατριωτισμό του Άρδην. Αυτό βεβαίως έχει τις εφαρμογές του κι αλλού. Για αυτό βρίσκουμε "αγωνιστές" του τύπου "παλαιών πολεμιστών και Αφιόν Καραχισάρ" που εμμέσως επιχαίρουν τις σφαγές ελλήνων στη Μικρά Ασία. Αν βρεθούν στα διλήμματα (Ισραήλ-Παλαιστίνη) (Τουρκία-Κουρδιστάν) τι να λένε άραγε; Ας απαντήσουν. Θα έκαναν το ίδιο άραγε σε εκδήλωση για τον τουρκικό επεκτατισμό στα κουρδικά εδάφη ή για τον σιωνιστικό φασισμό που αφανίζει τους άραβες; Ιδού τα Ιωάννινα ιδού το πήδημα.

3)Η μικρασιατική εκστρατεία, η περίοδος δηλαδή "μικροϊμπεριαλισμού" της Ελλάδας έχει ξεχειλωθεί από όλες τις προδευτίζουσες μπάντες. Αυτές οι μπάντες λοιπόν που φτάνουν στο να χαίρονται για μια σφαγή που ξεπέρασε τα όρια της γενοκτονίας -αντίστοιχα με τους γκρίζους λύκους της γείτονος και το ΑΚΡ- αγνοούν ότι: Είχε ήδη διαπραχθεί η γενοκτονία των αρμενίων, είχε ξεκινήσει των ρωμιών (στον Πόντο) και ήδη κι από τη Φώκαια το '14. Θα ακολουθούσε το '22 η ολοκλήρωση της γενοκτονίας των ρωμιών και η γενοκτονία των ασσυρίων. Μετά το 1925 θα ξεκινούσε και η εθνοκάθαρση των κούρδων διαψευσμένων από τις υποσχέσεις του Κεμάλ. Αγνοούν επίσης ότι η εκστρατεία ήταν καθοδηγημένη από τους Άγγλους αλλά με έμψυχο υλικό απ' την Ελλάδα προκειμένου να χτυπηθεί ο Κεμάλ και να διατηρηθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Φυσικά αυτή η συγχυσμένη "Μεγάλη Ιδέα" έχει τις εσωτερικές της ευθύνες και βεβαίως ο εγκληματικός ρόλος των αρχουσών τάξεων δίπλα σε αυτόν του ιμπεριαλισμού που κανοναρχεί στις κοινωνίες μας. Και είναι σαφές ότι το μοντέρνο εθνικό κράτος δίπλα στον ιμπεριαλισμό είναι οι αιτίες για αυτό το βάσανο που περνάμε για αυτό και είμαστε εναντίον. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι: δηλαδή την απελευθερωτική κίνηση των βαλκανικών λαών με τη διατήρηση του οθωμανικού ζυγού, έστω και με αυτά τα κυρίαρχα πρότυπα του εθνικού κράτους-άρχουσας τάξης με τα οποία είμαστε ενάντιοι. Πολύ δε περισσότερο που ο αλλοεθνικισμός, ένας "προοδευτικός" εθνικισμός υποστηρίζει τη θέση της άλλης χώρας. Έτσι έχουμε και αρνητές της ποντιακής γενοκτονίας, ας πούμε.

4)Αυτό λοιπόν που βλέπουμε σήμερα, ως συλλογικά υποκείμενα ενός ανταγωνισμού στο Αιγαίο, είναι ένα κράτος πετσοκομμένο που έχει γεννηθεί μέσα από μια απελευθερωτική κίνηση και ένα άλλο κράτος κληρονόμο μιας αυτοκρατορίας που αρχικά υιοθέτησε το παντουρκικό ιδεώδες μέσω γενοκτονιών (επεκτατισμός προς τα μέσα) και τώρα συνθέτει με το νεοοθωμανικό ιδεώδες (επεκτατισμός προς τα έξω). To να είμαστε ενάντια στο κράτος-κεφάλαιο ως θεσμό οργάνωσης της κοινωνίας δε σημαίνει ότι έχουμε την ίδια αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση, πολύ δε χειρότερο το να υποστηρίζουμε ένα άλλο κράτος (το αντίπαλο), όπως συμβαίνει με ένα αξιόλογο αριθμητικά τμήμα του χώρου που επιδίδεται στον αλλοεθνικισμό.

5) Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση των ακτιβιστών-υποστηριχτών της σφαγής στο Αφιόν Καραχισάρ να μας πούνε τη θέση τους για το κυπριακό. Μέχρι στιγμής στο "χώρο" οι μοναδικές απόψεις που έχουν εκδηλωθεί είναι η υποστήριξη στην ιμπεριαλιστικής έμπνευσης ΔΔΟ για την Κύπρο. Ενδιαφέρουσα επίσης θα είναι και η τοποθέτηση των ακτιβιστών για το τι θα έκαναν σε περίπτωση εκδήλωσης ενός βιβλίου για τη "Μεγάλη Αλβανία", όπως αυτό που επιχείρησε στα Ιωάννινα ο επίσης ακτιβιστής Ταχίρ Βελίου και του απαγορεύτηκε η είσοδος.»

Η πιο πάνω δήλωση διαγράφηκε από την σελίδα όπου είχε δημοσιευτεί, εδώ:
https://athens.indymedia.org/hidden/comments/1621818

3.
Η οργάνωση ΑΡΔΗΝ δημοσίευσε και την δική της απάντηση στην επίθεση, που δημοσιεύτηκε εδώ:
■ Κίνημα Άρδην - Παρεμβάσεις, Πολιτική
Ανακοίνωση Άρδην: Επίθεση στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο: Ο Μαύρος ολοκληρωτισμός της Παγκοσμιοποίησης
http://ardin-rixi.gr/archives/208428

Δεν κρύβουμε ότι έχουμε ανησυχίες για την ιδεολογική κατεύθυνση του ΑΡΔΗΝ, τις οποίες έχουμε εκφράσει με πολλούς τρόπους στα μέλη και κυρίως στελέχη της οργάνωσης. Μας στενοχωρεί και μας πικραίνει η κατολίσθηση της οργάνωσης προς την ψευδο-ορθοδοξία, η ιδεολογική της συμμαχία με την "σταυροφορία ενάντια στα ναρκωτικά", η οποία - γιατί δεν το καταλαβαίνουν; - είναι ένας ένοπλος και αθέμιτος πόλεμος ενάντια στον άοπλο λαό, και η συγχισμένη στάση του ΑΡΔΗΝ έναντια στην απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, καθώς και αδυναμία του να εκτιμήσει τον φεμινισμό. Για όλα αυτά έχουμε προσπαθήσει και να γράψουμε και να μιλήσουμε με τα μέλη, μα... δεν καταλαβαίνουν. Δεν καταλαβαίνουν.

Παρ' όλα αυτά ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την επίθεση ενάντια στο ΑΡΔΗΝ ! Την καταδικάζουμε! Συμπαρατασσόμεθα με την οργάνωση. Μας εξοργίζει η στάση των ψευδο-αναρχικών που λογοκρίνουν τις δηλώσεις συμπαράστασης με το ΑΡΔΗΝ από τις σελίδες τους.

Όμάδα Σύνταξης
Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
collective@cyprusindymedia.org

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire