User login

Navigation

Global IMC Network

Είμαστε Προετοιμασμένοι για Πόλεμο;

«Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους.»
Ηράκλειτος, Περί Φύσεως: 53

Εισαγωγή
------------

 
 

Στις 17 Ιανουαρίου 2018 η εφημερίδα Financial Times δημοσίευσε ένα άρθρο για την πρόθεση της σουηδικής κυβέρνησης να αποστείλει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σε 4,7 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας για το τι μπορούν να κάνουν σε περίπτωση πολέμου. (1) Η τελευταία φορά που αυτό έγινε ήταν το 1961 αν και εκδοχές του αρχικού φυλλαδίου κυκλοφορούσαν σε κρατικούς φορείς μέχρι και το 1991. Ακούγεται τραγελαφικό μία ειρηνική χώρα που δεν απειλείται άμεσα από κανέναν να προβαίνει σε τέτοιες πράξεις. Σίγουρα το πολιτικό κλίμα ταύτισης με τον ιμπεριαλισμό έναντι στον «Ρωσικό κίνδυνο» παίζει τον ρόλο του για μια τέτοια πράξη που μας αφήνει άφωνους. Παρά τούτο το βήμα ενημέρωσης του πληθυσμού είναι το μείζων ζήτημα στην προετοιμασία για την οποιανδήποτε επικείμενη σύγκρουση. Προφανώς οι Σουηδοί κατανοούν την σημασία της προετοιμασίας του λαού για κάτι τέτοιο.

Στην ημικατεχόμενη νήσο των αγρίων εδώ και 43 χρόνια καμία κυβέρνηση και κανένας φορέας του κράτους δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε παρόμοιο διάβημα. Αντιθέτως και ενώ οι απειλές εναντίον μας αυξάνονται και πληθύνονται από τον νέο-σουλτάνο, Ταγίμπ Ερντογάν και τον Αττιλάρχη του, Μουσταφά Ακιντζί, η κυβέρνηση μας συνιστά «ψυχραιμία».

Είναι νομοτελειακό αξίωμα της ανθρώπινης ιστορίας ότι οι λαοί που δεν είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν την πατρίδα τους ενάντια σε όσους την επιβουλεύονται χάνονται στο πέρασμα του χρόνου. Όσοι δε προσπάθησαν στο παρελθόν να εξευμενίσουν το Θηρίον με γονυκλισίες και γλειψίματα καταγράφηκαν στα μαύρα κατάστιχα της ιστορίας ως οι χρήσιμοι ηλίθιοι, οι οποίοι συχνά, αντιμετώπισαν το λεπίδι του κατακτητή πρώτοι, μετά την κατάκτηση.

Εφόσον λοιπόν το κράτος αρνείται να επιτελέσει τον ρόλο του είναι ευθύνη των πολιτών να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του πληθυσμού στην περίπτωση που ο φρενοβλαβής που κυβερνά σήμερα την Τουρκία αποφασίσει ότι «ήρθε η ώρα να δείξει στους γκιαούρηδες τι σημαίνει οθωμανικό χαστούκι.». Το παρόν είναι μία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Απευθύνεται τόσον στους φορείς όσον και στους πολίτες αποφεύγοντας να θίξει τα στρατιωτικά ζητήματα που άπτονται ενός πολεμικού επεισοδίου ή μίας γενικευμένης σύρραξης. Αποτελεί μία συνεισφορά σε ζητήματα επιβίωσης του άμαχου πληθυσμού σε μία τέτοια περίπτωση. Αγγίζει επίσης ορισμένα από τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που θα τεθούν στην περίπτωση που μας επιβληθεί ένας νέος πόλεμος. (2) Το παρόν αποτελεί μία πρόταση για συνεχή διάλογο επί του θέματος.

Ζητούμε από το Κράτος να Υλοποιήσει όλα όσα Χρειάζονται

Σε περίπτωση πολέμου η ευθύνη για όλα όσα θα ακολουθήσουν βαρύνει το κράτος και τις υπηρεσίες του. Εφόσον μέχρι σήμερα το κράτος μας δεν έχει δείξει κάποια διαφανή διάθεση υλοποίησης ενός παλλαϊκού σχεδίου αμύνης που να περιλαμβάνει όχι μόνον τις μάχιμες μονάδες αλλά και τον άμαχο πληθυσμό πιέζουμε όλους τους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις να το πράξουν το συντομότερο δυνατό. Αυτή τη στιγμή απειλείται ξεκάθαρα η ύπαρξη μας μέσα από τις ιαχές πολέμου που εξακοντίζονται εναντίον μας και το κράτος κάνει την πάπια. Εμείς προτιμούμε όλα όσα γράφουμε πιο κάτω να υλοποιηθούν μέσα από την σχεδιασμένη επίσημη πολιτική και τους επίσημους φορείς. Γνωρίζουμε όμως ταυτόχρονα ότι εάν αυτό δεν γίνει ο λαός θα κινηθεί μόνος του με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μία τέτοια περίπτωση. Το κράτος πρέπει να πιεστεί να δώσει ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες του. Σε περίπτωση που δεν το πράξει οι κυβερνώντες και οι παρατρεχάμενοι τους θα έχουν την ευθύνη για όλα όσα γίνουν και δεν γίνουν.

Η Πέμπτη Φάλαγγα Πρέπει να Σιγήσει!

Είναι οξύμωρο βέβαια για ένα άρθρο που πρόθεση έχει να βοηθήσει στον δημόσιο διάλογο για μία πιθανή πολεμική σύγκρουση στον τόπο μας να αρχίζει έτσι. Είναι όμως η άποψη του γράφοντος ότι η αδρανοποίηση της πέμπτης φάλαγγας ανάμεσα μας – σε περίπτωση πολέμου – είναι θεμελιώδης για την επιβίωση μας ως λαού.

Αυτή τη στιγμή δρουν στις ελεύθερες περιοχές συνειδητοί και ασυνείδητοι πράκτορες της κατοχικής δύναμης, αναπαράγοντας τα επιχειρήματα της και υποσκάπτοντας το ηθικό του λαού μέσα από δηλώσεις, αρθρογραφία, πράξεις και κυρίως μέσα από επιθέσεις ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην υποταγή στον νέο-οθωμανισμό και τον ισλαμοφασισμό που αντιπροσωπεύει η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας. Σε περίπτωση πολέμου η Πέμπτη αυτή φάλαγγα πρέπει να σιγήσει. Εμείς προτιμούμε σαφώς αυτό να το πράξουν οι επίσημες αρχές. Εάν και εφόσον το κράτος αφήσει αυτή την Πέμπτη φάλαγγα να δικαιολογεί τον πόλεμο εις βάρος της πατρίδας μας, θα πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες πολιτών οι οποίοι να αδρανοποιήσουν όλους εκείνους που θα προσφέρουν άλλοθι στην κατοχή. Φανταστείτε να βομβαρδίζει ο τουρκικός στρατός την Λευκωσία και κάποιοι ελληνόφωνοι να αρθρογραφούν ή/και να κάνουν δηλώσεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η «επέμβαση του τουρκικού στρατού γίνεται για να προστατευτεί η ειρήνη στο νησί». Οι πράκτορες αυτοί θα πρέπει να σιγήσουν πάση θυσία.

Δρούμε Συλλογικά

Όλα όσα αναφέρονται πιο κάτω στο παρόν είναι ενέργειες που μπορούν να γίνουν από τον κάθε ένα και την κάθε μία από εμάς. Η δυνατότητα επιβίωσης του καθενός όμως πολλαπλασιάζεται αν οι πράξεις και ενέργειες γίνουν συλλογικά. Η συλλογική δράση μπορεί να γίνει σε επίπεδο οικογένειας, ευρύτερης οικογένειας, πολυκατοικίας, γειτονιάς. Όλα όσα θα διαβάσετε πιο κάτω μπορούν να προσαρμοστούν σε μία συλλογική πραγματικότητα.

Ενημερωνόμαστε από την Πολιτική Άμυνα

Η ενημέρωση από την πολιτική άμυνα είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού. Χρειάζεται λοιπόν να φροντίσουμε να ενημερωθούμε από τους υπευθύνους για το καταφύγιο στο οποίο πρέπει να κατευθυνθούμε και για τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε για μας και την οικογένεια μας. Ας αναγκάσουμε την πολιτική άμυνα σήμερα να μας ενημερώσει και ας μην περιμένουμε την μέρα που θα επικρατήσει το χάος σε περίπτωση πολέμου. Τηλεφωνούμε, ζητούμε πληροφορίες και τους αναγκάζουμε να πράξουν το ορθό.

Επιπρόσθετα για όσους από εμάς έχουμε παιδιά ζητούμε να ενημερωθούμε για τα σχέδια πολιτικής άμυνας των σχολείων στα οποία φοιτούν. Επιβάλλεται να γνωρίζουμε πού θα βρίσκονται και πώς θα τα παραλάβουμε. Πράττουμε το ίδιο με τους ηλικιωμένους γονείς μας και τα μέλη της οικογένειας μας που είναι ανήμπορα ή ασθενούν. Χρειάζεται να γνωρίζουμε εκ των προτέρων που βρίσκεται ο καθένας και πού θα κατευθυνθούμε σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης. Ανάμεσα στις οικογένειες επικοινωνούμε με τους συγγενείς που τα σπίτια τους βρίσκονται μακριά από τα πεδία των μαχών και συννενούμαστε ανάμεσα μας για το ποιοι χώροι είναι καταλληλοτέροι. Φροντίζουμε αυτοί οι χώρο να είναι έτοιμοι για την φιλοξενία μας.

Φροντίζουμε να έχουμε προμήθειες για κάποιες μέρες

Σε περίπτωση πολέμου θεωρούμε ότι το κράτος θα πάψει να υπάρχει τις πρώτες μέρες των συγκρούσεων. Ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί η μελέτη του χειρότερου σεναρίου είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος προσέγγισης του ζητήματος. Θεωρούμε λοιπόν ότι δεν θα υπάρχουν ανοικτές υπεραγορές, ούτε και ηλεκτρικό ρεύμα. Το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει λοιπόν να έχει τα απαραίτητα υλικά για να επιβιώσει τις πρώτες τουλάχιστον μέρες.

Προμηθευόμαστε κονσέρβες, τροφή που εύκολα μαγειρεύεται όπως ξηρά όσπρια, ζυμαρικά και πατάτες και το κυριότερο εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος. Στο νησί μας η κυρίαρχη πλέον κουζίνα βασίζεται στον ηλεκτρισμό. Οι ακριβές εντοιχισμένες συσκευές μας ΔΕΝ θα λειτουργήσουν σε περίπτωση πολέμου. Προμηθευόμαστε όσοι δεν έχουμε γκαζάκια μαγειρέματος και ανταλλακτικά για αυτά.

Ταυτόχρονα έχουμε έτοιμα ρούχα, κουβέρτες και υλικά πρώτης ανάγκης ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούμε να το πράξουμε στο λιγότερο δυνατό χρόνο.

Σχεδιάζουμε εκ των προτέρων τις όποιες μετακινήσεις μας

Η μετακίνηση σε περίοδο πολέμου είναι ένας παράγοντας μεγάλου κινδύνου είτε γίνεται κοντά στα πεδία μαχών είτε μακριά από αυτά. Σε περίπτωση νέας σύγκρουσης στην Κύπρο είναι πολύ πιθανόν η μετακίνηση να είναι αδύνατη. Ειδικά για τους κατοίκους της πρωτεύουσας οι δύο κύριοι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν εκτός Λευκωσίας – αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Λάρνακας-Λεμεσού και αυτοκινητόδρομος Τροόδους – βρίσκονται δίπλα από τα πεδία των μαχών. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτοί οι δρόμοι θα είναι απροσπέλαστοι. Ενημερωνόμαστε από την πολιτική άμυνα και την αστυνομία εάν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της πόλης και ποιό. Βομβαρδίζουμε τους επίσημους φορείς με τηλεφωνήματα και γραπτά αιτήματα τώρα ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και σχεδιάζουμε από τώρα όλες τις μετακινήσεις μας. Κάνουμε πρόβες για αυτές είτε είναι μικρές εντός πόλεων είτε μεγάλες εκτός. Οι κάτοικοι όλων των ακριτικών περιοχών χρειάζεται να ενημερωθούμε για όλες τις δυνατότητες που θα έχουμε.

Στις ακριτικές περιοχές συνεργαζόμαστε με την Εθνική Φρουρά

Οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών σε όλο το φάσμα της γραμμής αντιπαράταξης είναι καλό να αρχίσουμε - εάν δεν το έχουμε ήδη πράξει – να γνωρίζουμε τις μονάδες και τα μέλη τους που δρουν στις περιοχές μας. Αν αυτό είναι δυνατόν – αν και κατά τη γνώμη του γράφοντος επιβάλλεται – χρειάζεται να βρεθεί ένας τρόπος να συνεργαστούμε με αυτές τις μονάδες σε περίπτωση πολέμου. Η συνεργασία λαού και στρατού μεγιστοποιεί τη δυνατότητα αντίδρασης και αντίστασης. Η επιμελητεία και η προμήθεια τροφίμων αλλά και η διασπορά μονάδων, η περίθαλψη τραυματιών είναι δυνατό να γίνεται και από τους πολίτες πλησίον των πεδίων των μαχών. Το συνειδητό χτίσιμο σχέσεων ανάμεσα στις μάχιμες μονάδες και στον λαό είναι παράγοντας μεγιστοποίησης της αποτρεπτικής ισχύος.

Γυναίκες Εκπαιδευτείτε στα Όπλα ~ Μακάρι να μην Χρειαστεί να τα Χρησιμοποιήσετε

Στο νησί χιλιάδες έφεδροι και εθνοφύλακες κατέχουν ατομικό οπλισμό στο σπίτι και χιλιάδες κυνηγοί φέρουν κυνηγετικά όπλα. Είναι επιτέλους καιρός να γίνουν συνειδητά βήματα εκπαίδευσης των γυναικών στα όπλα. Η παρουσία των ένοπλων μανάδων, συντρόφων, αδελφών δίπλα στους πολεμιστές είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος τα αποτελέσματα του οποίου βλέπουμε καθημερινά στον αγώνα των Κούρδων και των Κούρδισσων ενάντια στον ισλαμοφασισμό στην Συρία. Εφόσον μέχρι στιγμής το κράτος αρνείται να προβεί σε οποιοδήποτε βήμα εκπαίδευσης των γυναικών στα όπλα, καθιστώντας τις άβουλα θύματα στις ορέξεις των επίδοξων φονιάδων είναι καθήκον όλων ημών των ενόπλων να το πράξουμε ιδιωτικά μέσα στα σπίτια μας.

Γυναίκες ζητήστε να διδαχτείτε να λύετε και να αρμολογείτε στρατιωτικά τυφέκια. Ζητήστε να διδαχτείτε τις βασικές αρχές σκόπευσης. Ιδανικό θα είναι να το πράξετε μέσα στα πλαίσια μαθημάτων από στελέχη της Εθνικής Φρουράς, κατά προτίμηση γυναίκες. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό ζητήστε από τους αδελφούς, πατεράδες, συζύγους, εραστές σας να το μάθετε. Μακάρι να είναι μία αχρείαστη γνώση.

Εξοπλιζόμαστε με υλικά πρώτων βοηθειών

Κάθε σπίτι και κάθε καταφύγιο θα πρέπει να οπλιστεί με όλα τα υλικά πρώτων βοηθειών για όλα τα ενδεχόμενα τραυματισμών από μία πολεμική σύγκρουση. Επίδεσμοι, αντισηπτικά, επιθέματα, υλικά για εγκαύματα θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα σε κάθε σπίτι και σε κάθε χώρο που θα φιλοξενήσει κόσμο.

Προετοιμαζόμαστε Συνειδητά Ψυχικά

Ό,τι και αν γραφτεί για το θέμα είναι αδύνατο να μας προετοιμάσει για το αληθινό ενδεχόμενο μίας πολεμικής σύγκρουσης. Η συνειδητή ενασχόληση όμως με την πιθανότητα είναι και η μοναδική δυνατότητα  της όποιας προετοιμασίας. Η συζήτηση μέσα σε πλαίσιο ασφάλειας και αγάπης και έξω από το κλίμα πανικού και τρομολαγνείας που η Πέμπτη φάλαγγα προωθεί είναι η μοναδική οδός. Η αναγνώριση ότι δεν υπάρχει κάπου αλλού να διαφύγουμε θα πρέπει να μας οπλίζει με την αποφασιστικότητα να αντισταθούμε μέχρις εσχάτων για την πατρίδα μας. Μόνον η ανάσυρση του θέματος στο συνειδητό είναι δυνατό να μας παρέχει καθοδήγηση. Ενόσω όλα τα πιο πάνω παραμένουν στο υποσυνείδητο και το ασυνείδητο μας, τόσον προσωπικά όσο και συλλογικά, η καταστροφή είναι εγγυημένη. Η προετοιμασία δεν εγγυάται βέβαια και την επιτυχία. Το αντίθετο όμως εγγυάται ότι θα τρέχουμε σαν αποκεφαλισμένα κοτόπουλα σε κατάσταση πανικού. Αυτό ζητούμε;

Εύχομαι το παρόν να αποτελέσει την ευκαιρία για πολλούς που αληθινά αγωνιούν για την πραγματικότητα να μπουν σε μία συνειδητή διαδικασία συζήτησης των θεμάτων που άπτονται του ενδεχομένου ενός νέου πολέμου στο νησί μας.

Εύχομαι τέλος αυτός ο διάλογος να αγγίξει τους αρμοδίους ώστε να πράξουν το ορθό προτού οι εξελίξεις μας καταστήσουν όμηρους της αδιαφορίας των.

Σόλων Αντάρτης~solon_antartis@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~~

Πηγές – Σημειώσεις
------------------------

1. Swedes told how to prepare for war as Russia fears grow
https://www.ft.com/content/2036e176-fad6-11e7-9b32-d7d59aace167

2. Εάν μας Επιβληθεί Ξανά ο Πόλεμος
http://cyprus.indymedia.org/node/5154

AttachmentSize
sweeden_war.png590.79 KB

Comments

Re: Είμαστε Προετοιμασμένοι για Πόλεμο;

Υπάρχει και η άλλη 5η φάλαγγα και έχει εντοπιστεί η πιθανή της δράση σε παλαιότερο κείμενο:
"Οι άμαχοι Τουρκοκύπριοι πρέπει να προστατευτούν με κάθε κόστος
Δία της απειλής φονικής βίας πρέπει επίσης να εμποδίσουμε κάθε πράξη βίας εναντίον αμάχων. Κτήνη και εγκληματίες που ονειρεύονται σφαγές και βιασμούς αμάχων Τουρκοκυπρίων και οι οποίοι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εκτελούνται χωρίς δισταγμό! Ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι και δίκαιος και ηθικός! Μόνον έτσι θα έχει την δυνατότητα της διεθνούς υποστήριξης που απαιτείται για να επιβιώσουμε και γιατί όχι να δημιουργήσουμε και τις ιστορικές συνθήκες για την απελευθέρωση της πατρίδας μας".

Newswire

Mon 28 May 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire